Подово отопление — предимства и недостатъци

Напредналите технологии вече дават възможности за различни видове отопление на дома. Сред най-предпочитаните си остава подовото отопление, както за основен източник, така и като допълнителен. Какви са предимствата и недостатъците от използването му, споделят от онлайн магазин BMag by Eurocom 2000.

В кои случаи се използва подово отопление?

Не винаги този вариант за затопляне на помещенията е добър, особено когато климатът през зимата е суров. При изчисленията се вземат предвид топлинните загуби, които приблизително са 100W на 1 кв.м. пространство. Подът може да отдаде около 40W топлина на 1 кв. м. площ. Следователно, в районите, където зимата температурите са много ниски, подовото отопление не може да бъде основно, а допълнително.

Подобен метод е подходящ за детските стаи, баните, коридорите и кухните. Логиката следва осигуряването на допълнителен комфорт на местата, където това наистина е необходимо. В банята стъпваме боси, а в стаята децата обичайно си играят на пода. В преходното помещение често се преобуваме и стъпваме боси.

Какви видове подово отопление има?

Основно са познати два вида: водно и електрическо. В първия случай се изгражда тръбна инсталация върху подовата повърхност, преди нанасянето на финалната мазилка. Това обикновено са металопластични или полипропиленови тръби. По тях тече гореща вода, която отдава част от топлината си. Източникът на топлинна енергия за водата може да е локален котел на дърва, въглища, пелети, газ или друго. В системата още влиза колекторен възел, позволяващ пълното спиране на отделен кръг, циркулационна помпа и устройство за регулиране на температурата.

Електрическото подово отопление е по-простият вариант, а цената му е значително по-евтина. Вместо тръби се полагат специални нагревателни елементи и термостат. Захранва се от електрическата мрежа и е предназначено за площи до 30 м2. За да се предотврати прегряване, не се препоръчва поставянето на тежки мебели върху тях.

Какви са предимствата и недостатъците?

И електрическите и тръбните подови отопления осигуряват равномерно затопляне. Инсталацията на ток има следните преимущества: 

 • предвиден е термостат, даващ възможност за поддържане на определена температура и повишена ефективност;
 • не се разваля интериора, създава се приятен микроклимат и повишен комфорт, тъй като не се суши въздуха;
 • експлоатационният живот на електрическия вариант е над 50 години;
 • единственият недостатък е образуването на електромагнитно поле при евтините модели, но дори и то е в нормата;
 • водното подово отопление се използва само в частните къщи, тъй като съществува риск от наводнение на съседите отдолу при многоетажните блокове;
 • изискват се минимални разходи за използване и могат да се комбинират допълнително с радиатори;
 • рискът от прегряване, поради наличие на големи мебели върху тръбите, тук е изключен;
 • влажността на въздуха е оптимална;
 • запазва се най-добрия вид на интериора, както и нивото на комфорт;
 • системата е изключително икономична при експлоатация;
 • липсва излъчването на електромагнитно поле, което прави този вид най-безопасен.

Сред недостатъците може да се спомене трудоемкият и продължителен монтаж. Намалява се височината спрямо тавана, тъй като обичайно тръбите се полагат под бетонна замазка. За реализацията на подобен проект се изисква голяма първоначална финансова инвестиция. За да е оптимална ефективността, от BMAG споделят, че дебелината на покритието не бива да надвишава 7 мм, тъй като се влошава отдаването на топлина.

Качеството на изпълнението и дълготрайността в двата случая зависи от производителя и от монтажниците. Ето защо, препоръките са да не се купува най-евтиното и добре да се подбират екипите за монтаж.