Как правилно да се грижим за нашите дрехи?

макси панталон

Правилната грижа за нашите дрехи е това, което ще ни помогне да ги носим възможно най-дълго. Чрез подходящата поддръжка те ще запазят своите качества като цвят, форма и други. Точно за това е много важно винаги да се интересуваме за допустимите техники за използване както при прането, така и за употребата на сушилня или ютия. Правилната температура, подходящата програма и други малки детайли са от съществено значение за запазването на добрия външен вид на дрехите ни. Тази информация може да се намери на етикета на всеки продукт, споделят от MediaClean. В случай че имате затруднения с премахването на дадено замърсяване, или просто предпочитате да се доверите на професионалисти, то спокойно можете да използвате услугите на химическото чистене.

Основни правила за грижа при различните тъкани

Има някой правила, които е добре да знаем, в случай че нямаме възможността за ежеседмично посещение на химическото чистене. Те се определят според различните тъкани:

  1. Коприна – копринените материи изискват най-деликатен подход, поради което ако нямате опит, е по-добре да се доверите на химическото чистене. Основните и най-важни правила тук са никога да не избелвате, тъй като тъканта ще се разкъса. Накисването за повече от 10 минути също не е препоръчително. Освен това ако изтисквате копринена дреха в никакъв случай не усуквайте плата. Гладенето на такива тъкани трябва да се извършва на най-ниската температура и от вътрешната страна. Преди да оставите на закачалката, най-добре изчакайте да се охлади. Това ще ви спаси от неприятни гънки.
  2. Вълна – накиснете предварително продуктите от вълна за 20 минути в студена или хладка вода, като използвате течен прах за пране, бебешки шампоан или сапун. Изстискване след това не е необходимо, тъй като водата се отцежда много лесно от вълнените тъкани. Не забравяйте, когато прибирате такива материи след зимния сезон, когато ще поседят за дълго в гардероба, че трябва задължително да се пазят от влага и пряка слънчева светлина.
  3. Трикотаж – трикотажът, също като коприната, е много капризна тъкан. При неправилна грижа продуктите от трикотаж губят добрия си външен вид. Ако въпреки това не отидете на химическо чистене, трябва да знаете как да избегнете това. Изперете дрехата на ниска температура, която да не надвишава 30 градуса, като е най-добре да използвате течен прах за пране. Никога не включвайте белина в почистването независимо от петното. Можете да включите програма “Нежно измиване” и да изключите центрофугирането или да го намалите на минимални обороти. Друга интересна подробност за този плат е, че той обича въздуха, за това е добре да седи в свободно пространство и да не е на тясно. 
  4. Кожа – кожата се поддържа изключително лесно, поради което е чест избор за много дрехи. В случай обаче на по-упорити замърсявания, определено е по-добре да се доверите на професионалистите в химическото чистене.
  5. Пух – дрехите, които имат някакъв вид пухини елементи, се нуждаят от по-специална грижа, особено в случаите на декоративни елементи от естествен косъм. Добре е да държите такива вещи на проветриво пространство и студен, сух въздух. Тук за почистването отново е най-добре да се доверите на химическо чистене, за да не рискувате да развалите продукта.

Това са основните тъкани, с които се сблъскваме в ежедневието. Ако се грижим правилно за тях и ги почистваме според инструкциите на производителя, ще запазим техния най-добър вид за дълго време.

Защо да предпочетем химическо чистене?

Химическото чистене е един добър и сигурен вариант, че нашите дрехи, както и останалите текстилни вещи, ще се запазят в перфектен външен вид за по-дълго време. В такива цехове се работи със специални препарати и машини от високо качество, които почистват замърсяванията по най-добрият начин, като запазват цвета и формата на всеки продукт.