Как се пренасят дървениците и от къде идват?

Препарати за дървеници

Дървениците се срещат по целия свят и могат да оцелеят на места с различен температурен диапазон. За борбата с тях са нужни специални препарати. Обикновено живеят в близост до местата, където хората спят – най-често на по-малко от осем метра от леглото. Тези буболечки се хранят с кръв. Те не разпространяват болести, но са доста упорити. Ухапванията им могат да бъдат сърбящи и дразнещи, а това налага използване на препарати за облекчаване на симптомите. Как да се справите с натрапниците у дома?

Как дървениците се разпространяват от къща в къща?

Дървениците нямат крила, което налага тяхното пълзене, за да се придвижват сами. Това означава, че в някои случаи се разпространяват бавно. Могат да се придвижват в стените, през отворите на пода и тавана, както и по тръбите. Източници на пренасяне най-често се оказват дрехите, спалното бельо, мебелите на хората и багажа. 

Какви са признаците за заразяване с дървеници в дома ви?

Те са малки – обикновено не по-големи от върха на химикалка, така че в началото може да е трудно да ги забележите. Ако смятате, че може да имате нашествие от тях у дома, следете за някои от следните признаци:

  • доказателства за самите буболечки, като надрани кожички или черни изпражнения в матраците или други предмети;
  • ухапвания, ранички или подутини по тялото сутрин, след като сте в леглото – те са специфични червени кръгове, по-големи от ухапване от комар;
  • малки петна от кръв по чаршафите и калъфките за възглавници;
  • остра миризма на мухъл в стаята или около леглото ви.

Как да се отървем от дървениците?

Ако домашните средства не ви допадат за унищожаване на тези неприятели, можете да се обърнете към широкоспектърните инсектициди против вредители от различен вид. Що се отнася до пестицидите, те имат сравнително ниска токсичност за домашните любимци и хората, а действието им е бързо. Освен това изискват ниска доза, за да убият насекомите. 

Тези препарати за премахване и борба с насекомите могат да бъдат във вид на течни отрови или спрейове. За да бъде по-ефикасна и бърза борбата, използването на препарати трябва да се комбинира с висока хигиена на дома. Изберете силни почистващи препарати за дезинфекция.

Ами ако вашите съседи имат дървеници?

Ако съседите ви имат нашествие на дървеници, тогава трябва да защитите апартамента си със специален инсектицид. Такава дезинсекция от проникване се нарича бариерна защита. Не всеки препарат, който можете да закупите, е подходящ. Трябва да се използват микрокапсулирани или нанокапсулирани агенти за продължително освобождаване. За да се предпазите със сигурност от неочаквано нашествие на вредители, използвайте лекарства с удължена продължителност на действие. Веществото трябва да е активно върху третираните повърхности от 4 до 6 месеца.