3 основни стила за интериорен дизайн на дома

Когато става въпрос за интериорен дизайн, има безброй стилове за обзавеждане на дома, от които можете да избирате. За да Ви улесним заедно с дизайнера на студио за интериорен дизайн Моми Студио – Антония Саранеделчева, можем да ги разделим на три основни категории: традиционен, съвременен и еклектичен. Те се различават по форми, цвят, обзавеждане и т.н. Когато избирате стил интериорен дизайн за Вашия дом, най-добре е да решите какъв искате да е основния облик, преди да преминете към другите теми.

Традиционен интериорен дизайн

Като най-популярният стил интериорен дизайн, традиционният е смесица от красиви, неподвластни на времето и добре подбрани елементи. Никога претрупан или ярък, традиционният интериорен дизайн обединява няколко свята, и едновременно с това Ви кара да се чувствате като у дома си. Отличава се със спокойни цветове, семпли мебели с класически линии и акцент върху симетрията.

Традиционният стил предлага комфорт, подредени декорации и ненатрапчиво обзаведени стаи. Мебелите може дори да изглеждат малко остарели, за да поддържат декора семпъл, съчетан и последователен, без изненади. Възможно е съчетаването на двойки мебели и аксесоари, които създават усещане за сплотеност и познатост. При традиционен стил на интериорен дизайн, могат да се използват тапицирани, функционални мебели, с нежни извивки и непретенциозни, приглушени цветове на дамаските.

Ако искате място, в което да се чувствате уютно, помислете за традиционен интериорен дизайн, с мебели от дърво, с рамкирани щампи и красиви вази.

Съвременен интериорен дизайн

Много хора си представят съвременния интериорен дизайн като лъскав и готин, но всъщност той има много разновидности. Някои са изцяло бели и ултралуксозни, но други са пълни с ярки цветове и фънки модели . Съвременните домове обикновено съдържат елемент на изненада и тези, които обичат артистичността, често клонят към такава стилистика.

При съвременния интериорен дизайн фокусът е върху цвета, пространството и формата. Това прави дома свеж, но спокоен. При него, разполагате с голяма гъвкавост по отношение на цветовете, тъй като много често се използват неутрални нюанси, заедно с ярки и смели акценти. Високите тавани, геометричните форми и текстурата като тухла, привличат погледа в съвременния дом. Използвайте минималистичен подход за обзавеждането, като си набавите само основните мебели и аксесоари.

Дизайнерски елементи като метал, камък и стъкло, допълват пространството при съвременния интериорен дизайн. Ако пространството Ви изглежда твърде тъмно, винаги можете да добавите текстурирани тъкани, дамаски с два тона и големи растения.

Еклетричен интериорен дизайн

Еклектичният стил често се смята за хаотичен, но всъщност е много целенасочен и добре обмислен начин на декориране. Той е перфектен

избор за тези, които обичат да смесват стилове, но желаят сплотен вид, основан на традиционното. Вместо да си представяте еклектиката като претрупана, считайте я за внимателно събиране на интересни елементи, които си пасват идеално.

Ако Вашият стил е фънки, тогава смесването и съчетаването на различните видове интериорен дизайн ще се превърне в приятно еклектично усещане в дома Ви. Включете различни периоди и стилове, неутрални цветове за фон и ярко изкуство в пространството. Създаването на контрасти и използването на ръчно изработени предмети също носи еклектично усещане. Изберете шарки, форми, текстури, облицовки и цветове, които си пасват и създават завършена визия.